Bu rakip karşılamasını günümüzde birçok antrenör yapıyor. Ortalama ve elit antrenörler de dahil. En iyi uygulayan antrenörler: Unai Emery, Bo Svensson, Christophe Galtier. Peki neden daha kullanılır? Artısı, eksisi neler?
Artıları: Rakipleri bloklar arasına çekip uzun toplarla etkili olunabilir. (Kontra atak) hızlı geçişler yapmak isteyen takımlar için de çok uygun. Santrforlardan birini merkeze yakınlaştırarak, sayıca fazla bir hat oluşturulabilir. (5’li) 4+4 , 6+4 şeklinde alan daraltılabilir. Oyuncuların iletişimi, koordinesi iyi olduğu sürece kolay kolay rakibe boşluk verilmez. Merkezi sıkı tuttuğunuzdan dolayı, rakip kenarlara oynamak durumunda.
Eksileri: Oyuncular senkron bir şekilde hareket etmezse, rakip orta bloğu pasifize edebilir. Kenara yönlendirmekten bahsetmiştim sizlere şimdi ondan bahsedeyim biraz.
Sonuç olarak,
1-4-4-2 gibi rakibini karşılayan bir takım düşünün; 3-2-5 gibi hücum eden takımlara karşı bekler, kenarda rakiple 1v1 kaldığı için rakibin becerisine göre risk barındırıyor. Rakip, orta bloğunuzu yani 4’lü veya 5’li merkez hattınızı kırar ise epey boşluklar verilebilir. Yahut da rakip santrforlar-ön alan oyuncuları bek ve stoper arası koşularla hattınızı bozabilir. Rakibi, kenarlara zorlayıp üstüne topa press yaparsanız, onları bloklar arasına çekerseniz son derece etkili olabilirsiniz.
Manchester City galibiyet serisini 6 maça çıkardı
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
Çok iyi olmuş 👏🏼
Emeğine sağlık