Serie A’da Sezonun Maçı ! Inter – Juventus

Serie A’da Sezonun Maçı ! Inter – Juventus

İtalya Serie A 23. hafta maçında lider Inter, 1 puan arkasında 2. sırada bulunan Juventus’u 1-0 mağlup ederek maç eksiğine rağmen puan farkını 4’e çıkardı. Taktiksel açıdan derinlik barındıran bu müsabakanın taktiksel analizine kadrolara bakarak başlayalım.

İki takım da 5-3-2 düzlemiyle sahaya çıkarken ev sahibi Inter’de Cuadrado, Juventus’ta ise Milik sakatlık veya cezaları dolayısıyla forma giyemedi.

Kadrolara baktığımızda şaşırtan bir tercih yoktu. İki takım da en güçlü ve formda oyuncularıyla sahaya çıktı. Gelelim maç içinde bu iki devin çarpışmasına.

3’lü defansın alameti farikası, kanat bekleri ön plana çıkarması. Juventus kanat bekleri Kostic ve Cambiaso, oyun stili olarak kanat oyuncusuna daha yakın profilde oyuncular ve Inter teknik direktörü Inzaghi, bu durumun önlemini, savunmada geniş kalıp Kostic’le Darmian’ı, Cambiaso’yla da Dimarco’yu birebir bırakarak aldı ve Juventus kanat beklerini maç boyu marke etmeyi başardılar. Yukarıdaki görselde de bu bahsettiğim eşleşmeler net bir şekilde göze çarpıyor.

Inter, hem sene başından beri oynadığı dominant oyunu, hem de ev sahibi olmanın avantajıyla çok daha ileriye atak şablonunu yerleştirdi. Sene başından beri en çok göze çarpan detay ise kanat beklerin kullanımıydı.

Bu pozisyonda sağ kanat bek Darmian kendini çizgiye atarak oyunu genişletip pas opsiyonu yaratırken, sol kanat bek Dimarco ise ceza sahası içinde forvet veya kanat gibi içeride konumlanmış durumda. Sağ ve sol kanat beklerin konumlanışı kesinlikle tesadüf değil.

İşte bu pozisyonda Darmian yine kendini kanada açıp orta yaparken, Dimarco yine ceza sahası içinde forvet edasıyla top bekliyor.

Inter’in bu sezon ligde en çok gol atan takımlardan biri olmasının nedenlerinden biri de kenar stoperlerin kullanımı. Inter’in sol stoperi Bastoni, tarz olarak top ayağına yakışan, topla alan katedebilen fundamental olarak gelişmiş bir stoperken sağ stoper Pavard ise kariyerinin büyük bölümünü bek olarak geçirmiş, dolayısıyla top hakimiyeti ve hücum becerisi bir stoperin oldukça üzerinde olan bir profil.

Bir önceki görseldeki hücumun devamında top arkaya açılıyor ve Bastoni hücumda topla buluşuyor ve bu durumu özel kılan bu pozisyonun korner devamı bir pozisyon değil, set hücumunun devamı niteliğinde olması. Ne demiştik ? Inter’in kenar stoperlerinin hücuma katkısı…

Yine bir set hücumu, yine stoperlerin konumu. Mavi işaretle gösterdiğim oyuncu sol stoper Bastoni. Ceza sahası içinde set hücumunun parçası olarak görevini yapıyor ve bu öne çıkış, Juventusun markaj şemasını yerle bir edip ekstra geriye yaslanmaya neden oluyor. Sol kanat bek Dimarco da sol kanattan içeriye girerken sağ tarafta beyazla işaretlediğim Darmian ceza sahası içinde. Beklerin nerede duracağı yukarıda belirttiğim gibi kesinlikle tesadüf değil.

Inter golü kenar stoperlerinin hücuma çıkışının verdiği hücum katkısının en keskin örneği. Bu pozisyonda topa sahip olan Darmian, koşuyu atan Barella, Darmian’ın solunda da sağ stoper Pavard.

Barella kendini boş alana atınca bu sefer Pavard ceza sahasındaki boş alana hareketleniyor.

Topu alan Barella, içerideki sağ stoper Pavard’a topu kesiyor, Pavard rövaşata deneyiyor, top ayağına oturmayınca şut denemesi pasa dönüşüyor ve kale alanında Thuram Gatti ikili mücadelesinde Gatti topu kendi ağlarına gönderiyor. Sağ stoperin gole dolaylı değil, direkt etkisi.

Inter’in bir başka yönü ise geçiş hücumlarının keskinliği. Orta sahada pas kalitesinin yüksekliğiyle kanat beklerin hücum katkısı birleşince de ortaya Inter tehlikesi çıkıyor.

Inter topu 24.01’de kapıyor.

Hakan 24.07’de topu sol kanat bek Dimarco’nun önüne doğru gönderiyor.

Dimarco topla buluşup içerideki Thuram’a oynuyor ama Gatti şuta engel oluyor. Inter’in kendi yarı alanında topu kazanmasıyla rakip penaltı noktasında atağı sonlandırma arasındaki süre tam 11 saniye.

Bu da maçın son dakikalarındaki bir Inter geçiş hücumu. Bastoni topla buluşup rakibi üstüne çekmek için bekliyor.

Baskı geldikten sonra Barella’ya uzun oynuyor.

Barella’nın topu indirdiği yerde Dumfries topla buluşup içeriye paslıyor.

Arnautovic kale ağzından golü kaçırıyor. Bastoni’nin topla buluşmasıyla atağın finalize edilmesi arasındaki süre 10 saniye. Gerçekten çok keskin bir geçiş.

Inter’in geriden oyun kurmasındaki başarılarından biri de build up’a gelen orta saha desteği.

Inter’in geri üçlüsü orta stoper Acerbi, orta saha Hakan Çalhanoğlu ve yine orta saha Mkhitaryan. Kadrajda sol aşağıda sol bek hatta kanat bek gibi konumlanan Bastoni, mavi işaretle sağ kanat bek gibi konumlanan ise sağ stoper Pavard. Bu görseli koymamdaki asıl amaç Hakan Çalhanoğlu. Milli takımımızda sürekli önde konumlandırıp kaleye yakın yerden üretkenlik bekliyoruz. Bu yanlış. Derinden oyun kurulumunu emanet edip sahanın her bölgesinde özgürlük tanırsak ancak Hakan’dan verim alabiliriz.

Biraz tek taraflı bir analiz olmuş olabilir ama maçı izlediyseniz veya sadece özete baktıysanız bile maçın ne kadar tek taraflı olduğunu görmüşsünüzdür. Umarım açıklayıcı ve bilgilendirici olmuştur.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

UEFA’dan Juventus’a ceza!